Logo Voor Koekelare

Afvalbeleid - Milieu - Energie

AFVALWATER VAN BOVEKERKE LOZEN NAAR EEN WATERZUIVERINGSINSTALLATIE

Koekelare scoort van oudsher slecht in de productie van de hoeveelheid restafval. We komen van een restafvalcijfer van 173kg/ inwoners in 2018. Op heden heeft onze gemeente een restafvalcijfer van 156 kg/inwoner, een stuk hoger dan in onze referentieregio en het Vlaams Gewest. Het is duidelijk dat de gedane inspanningen via sensibiliseringscampagnes hun vruchten hebben afgeworpen.

De Vlaamse Regering heeft de doelstelling opgelegd om dit cijfer verder te doen dalen tot gemiddeld 100 kg/inwoner in 2030. Dit kan gerealiseerd worden door bio-afval selectief in te zamelen. Hiervoor zal via de afvalintercommunale MIROM een plan voor onze regio uitgerold worden vanaf 1 januari 2026.

“ Ondanks de gedane inspanningen zal het restafvalcijfer van Koekelare verder moeten dalen. Een aparte inzameling van bio-afval zou hier een gunstige invloed op hebben. ”

We voeren de strijd tegen zwerfvuil verder op. Enerzijds door sensibilisering van onze inwoners en de schoolgaande jeugd, anderzijds door het inzetten van mobiele camera’s voor handhaving. In het voorjaar blijven we de succesvolle opruimactie herhalen met onze verenigingen. We ondersteunen ook verder onze vrijwilligers die in hun vrije tijd grachten en bermen mooi maken.

Sinds deze legislatuur voldoen we aan de verplichting van de hogere overheid om voor gemeentelijke evenementen enkel met herbruikbare bekers te werken. Ook onze verenigingen doen voor hun festiviteiten maximale inspanningen op dat vlak en kunnen bij MIROM terecht voor het huren van dergelijke bekers.

Op het gebied van waterzuivering dienen er voornamelijk nog stappen gezet te worden in de deelgemeente Bovekerke. Momenteel loopt het huishoudelijk afvalwater van Bovekerke gewoon in de grachten. Op korte termijn dient daarom een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie gebouwd te worden in de Vladslostraat.

“ Momenteel loopt het huishoudelijk afvalwater van Bovekerke gewoon in de grachten. De komst van een waterzuiveringsinstallatie is hoogdringend! ”

Koekelare moet openstaan voor ondernemers en landbouwers die hun bedrijfsgebouwen willen uitrusten met hernieuwbare energie-installaties. Zo moedigt VOOR Koekelare de bouw van kleinschalige windmolens aan als die voldoen aan de provinciale kaderrichtlijn voor kleine windturbines.

Onder impuls van onze partij werd een hemelwater- en droogteplan opgemaakt. Hierin werd duidelijk dat de aanleg van een openbaar waterbufferbekken voor landbouwers technisch niet haalbaar is. We moeten daarentegen wel kleinere, private bufferbekkens bij landbouwers aanmoedigen. Uit dit plan komen ook een aantal concrete acties voor ontharding van ons openbaar domein, zoals het toekomstig ontharden van het marktplein in De Mokker en Bovekerke.

Onze groendienst levert uitstekend werk om te zorgen dat onze gemeente goed onderhouden blijft. Geen evidente taak, want dit wordt gedaan via een stoommachine zonder gebruik te maken van pesticiden. De aangekochte veegmachine blijkt een goede investering. Een uitgewerkt veegplan moet ervoor zorgen dat ook de deelgemeenten voldoende bezocht worden.

Door het ondertekenen van het burgemeestersconvenant 2030 willen we voldoen aan een aantal algemene doelstellingen, zoals een gemiddelde jaarlijks energiebesparing van minstens 2,09% in de eigen gebouwen, een reductie van de CO2-uitstoot van 40% in eigen gebouwen, de omschakeling van alle openbare verlichting naar LED tegen 2030, …

Met het lokaal energie- en klimaatplan (LEKP) neemt de gemeente Koekelare haar verantwoordelijkheid op om haar klimaatambities verder op te drijven. In dit plan worden concrete doelstellingen gekoppeld aan vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater. Tegen 2030 streeft het LEKP 1.0 naar 1 boom extra per inwoner, 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden, één laadpuntequivalent per 100 inwoners en 1 kubieke meter extra regenwateropvang per inwoner. In een latere fase zorgde de goedkeuring van LEKP 2.0 en 2.1 voor een verscherping van de doelstellingen. VOOR Koekelare vindt dat de gemeente Koekelare maximale inspanningen moet doen om de klimaatdoelstellingen te halen binnen de grenzen van haar mogelijkheden.

“ Koekelare moet maximale inspanningen doen om de klimaatdoelstellingen te halen, binnen de grenzen van haar mogelijkheden. ”

Deel dit artikel